Få ut maximalt av pengarna du investerar i vårt bröd och våra bullar, och minska ditt matsvinn för ett lite mer klimatsmart liv. Obs! Vi kan nästan lova att kommer vara gott och att du kommer bli glad.
Det där med mögel
Ett surdegsbröd tar betydligt längre tid på sig att mögla än ett konventionellt jästbröd, detta bl.a. på grund av det låga pH-värdet som innebär en ogästvänlig miljö för möglet . Det är gör att du kan njuta av ditt bröd i fler dagar, vilket ju är härligt!
Dag 1 – Förvara
Förvara. Hur förvarar du ditt bröd när det är färskt? För att bevara den krispiga skorpan så är papperspåsen du fick brödet i kanon fram tills att du ska skära i brödet första gången. Efter det kan du välja beroende på hur du föredrar att brödet ska bli. Gillar du den något hårdare skorpan men med bibehållet saftigt inkråm (I know we do men vi dömer ingen) låt då brödet stå med snittytan nedåt på skärbrädan med en bit textil, som en kökshanduk eller brödpåse, virad runt. Har du inte plats på köksbänken så vira in brödet helt i tyget och lägg åt sidan. Eller använd papperspåsen, funkar okej men tenderar att ge brödet en något snabbare resa till torrt och svårtuggat.
Har du inget emot att brödet blir lite mjukare, kanske till och med föredrar du, barnen eller katten det, lägg då brödet i en plastpåse. Och sen om du vill kan du ju stoppa ner platspåsen i papperspåsen också, för att det ser lite snyggare ut.
Dag 2 – Äta igen
Hur serverar du surdegsbrödet dag två? Det är fortfarande väldigt gott och beroende på tycke och smak och hur du förvarat det så finns lite olika val.
Gör mackor, rakt av. Annars är brödrosten är en hit. Surdegsbröd mår så otroligt gott av att rostas på hög värme. Maillard-reaktionen (det som händer när ytan på brödet blir gyllenbrun, karamelliserad av värmen) står sig mycket väl när den kombineras med smör, en lagrad ost och bladgrönt eller gurka. Eller! Färskost och marmelad. Ramslökspesto och ärtskott. Mascarpone, färska bär, svartpeppar och balsamico. Ett par bitar god, tunt skivad skinka. Låt annars brödet skina i ensamt majestät utan pålägg men som tillbehör till en soppa, ostbricka eller en nice olivolja.
Välj det du gillar! Det är det enda som räknas.
Dag 3 – Äta, igen!
Om vi spinner vidare på temat surdegsbröd+värme så kan vi ju prata om grilled cheese samt oändliga varianter på varm macka, brödet känns inte det minsta gammalt om det får sig en omgång i mackjärn eller stekpanna. Kombinera dijon, cheddar och kål. Honung, kanel, skivat äpple och flingsalt. Kimchi, miso-mayo, rostad broccoli och sesamfrö.
Eller så rostar du brödskivan som den är, gnid en vitlöksklyfta mot det krispiga ytan och toppa sedan med grönsak i säsong (blir gott).
Dag 4 – Förädla
Har du, mot förmodan, bröd kvar? Gör krutonger: skär brödet i bitar, vänd runt i en olja of your choice och krydda efter smak. Stek i stekpanna eller rosta i ugn tills gyllene. Eller gör den godaste toppingen för sallad, pasta eller soppa: smulor! Samma princip som för krutonger men istället för att skära i bitar så smular du brödet med händerna eller i en mixer innan du rostar på i någon form av fett. En favorit är ju surdegssmulor som man låter bryna med smör tills de är krispiga, häll på toppen av fiskgratängen, eller var lite tokig och testa att lägg dem på frukostgröten.
Skär annars brödet i bitar, låt torka på luftig plats och mixa sedan till ströbröd. Samtliga av dessa förädlade varianter av brödsvinn: krutonger, smulor och ströbröd, förlänger hållbarheten och gör att du få ett par dagar till på dig att äta upp hela brödet. Känn dig nöjd om du lyckas.
Bullar
Går också fint att frysa in, även om de definitivt är som allra godast snarast möjligt. Förvara i påsen de kommer i om de ska ätas snart, dröjer det några timmar, lägg då upp dem på fat och täck med plastfolie eller bivaxduk. Får du bulle över och den hinner bli lite torr, skiva upp, stek i smör, ät med glass. Eller dela i bitar och lägg i en form, häll på pannkakssmet och grädda i ugn = bullpudding. Sista utposten är att låta torka på luftig plats och sedan mixa till sött ströbröd.